Poděkování partnerům údržby lyžařských tras

V lyžařské sezóně 2023/2024 bohužel nepřálo počasí běžkařům tak, jak bychom si přáli. Po slibném začátku zimy na přelomu listopadu a prosince a několika vydařených týdnech ukončila sezonu předčasně výrazná vánoční obleva. Pouze v polovině ledna si běžkaři užili pár dnů relativně pěkného lyžování. Věříme, že příští zima bude z pohledu běžkařů o poznání radostnější.

Za podporu údržby lyžařských běžeckých tras děkujeme následujícím subjektům:
* KARLOVARSKÝ KRAJ – hlavní partner údržby lyž. tras v Krušných horách
* Města NEJDEK, OSTROV, KARLOVY VARY
* krušnohorská města a obce
* Rehabilitační a léčebné centrum MEDEOR KV
* Apartmány ENGADIN Boží Dar
* MOYO HOLDING, a.s.
* BÁČA STAVEBNÍ, s.r.o.
* PraktikNR.cz, s.r.o., Veterinární ordinace, MVDr. Martin Sobota, Krušnohorský penzion JAVOR Horní Blatná, AutoKejval s.r.o., půjčovna JPK Boží Dar/Klínovec, Apartmány Peringer Pernink

Zároveň děkujeme všem ostatním dárcům, kteří v rámci veřejné sbírky podpořili údržbu lyžařských běžeckých tras v průběhu zimní sezóny částkou téměř 75 tisíc Kč.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
20.4.2024: Na hřebenech Krušných hor leží přibližně 10-15 cm sněhu. Trasy ve vyšších polohách jsou sjízdné na starších lyžích. Strojová úprava není za aktuálních sněhových podmínek možná.

5.2.2024: Po nedělním vytrvalém dešti již nejsou sjízdné ani turistické trasy v okolí Fichtelbergu a Meluzíny. Předpověď počasí je z pohledu lyžařů i nadále velmi nepříznivá.

Obr.: Skiarena Oberwiesenthal 5.2.2024 a výhled počasí pro Boží Dar

2.2.2024: Nadále jsou sjízdné lyžařské trasy v okolí Fichtelbergu nedaleko Božího Daru. Poslední úprava stop proběhla v pátek 2. února dopoledne. Viz mapový portál Karlovarského kraje. Vzhledem k pokračujícímu úbytku sněhu doporučujeme volit starší lyže.

26.1.2024: Lyžařské trasy v okolí Božího Daru již po oblevě nejsou souvisle sjízdné, na mnoha místech i delších úsecích jsou trasy zcela bez sněhu.
Sjízdné trasy jsou tak pouze v nejvyšších polohách Krušných hor, u Klínovce/Meluzíny a za hranicemi u Fichtelbergu.
U Klínovce je nejlépe sjízdná trasa mezi Dámskou, Pytláckou roklí a Meluzínou. Úprava stop, kterou na těchto trasách zajišťuje Skiareál Klínovec, je plánován na páteční odpoledne. Parkování je v omezeném počtu možné u křižovatky „Pod Meluzínou“, příp. u rozc. „Selský les“.
Nedaleko od Božího Daru je možné využít turistické trasy v okolí Fichtelbergu/Skiareny, které jsou doposud pravidelně upravované. Parkovat je možné za poplatek 2 EUR/hod. na velkoplošném parkovišti u Skiareny. Závodní tratě jsou o víkendu z důvodu konání závodů v biatlonu uzavřeny.

Fotoalba z pátku 26.1.2024: Okolí Mysliven a Božího Daru a Okolí Meluzíny a Macechy

24.1.2024: V okolí Abertam či Perninku a obecně v polohách pod 1000 m m. m. si už po oblevě nezalyžujeme. Sjízdné tak zůstávají pouze trasy v nejvyšších partiích Krušných hor (okolí Fichtelbergu, Klínovce a částečně u Božídarského Špičáku). Bohužel ani předpověď na další dny žádnou naději na zlepšení sněhových podmínek nepřináší.

Foto: Černá cesta u Perninku a Abertamy/Větrov 24.1.2024

Snímky z webkamer na magistrále u maringotky (Hřebečná) a na Bučinské cestě 24.1.2024

19.1.2024: Během čtvrtečního večera a noci na pátek proběhla úprava stop rolbami z Božího Daru, Abertam, Jelení, Vysoké Pece a Bublavy. Upravena je tak páteřní magistrála téměř v celé své délce. Díky mrazům v předchozích dnech bylo poprvé v této sezoně možné upravit i část magistrály vedoucí NPR Božídarské rašeliniště (v prosinci extrémně podmáčenou). Sněhu však stále není dost a na místech, kde zcela odtál podklad, může být ve stopě štěrk/tráva. Už začátkem příštího týdne dorazí další oteplení a tak pokud jen trochu můžete, vyražte na běžky o tomto víkendu, předpověď počasí je velmi příznivá!

18.1.2024: Na čtvrteční večer je v plánován výjezd roleb z Božího Daru, Abertam a Jelení (případně dle podmínek z Bublavy). Trasy budou upraveny dle aktuálních sněhových podmínek. Rozsah úpravy tras najdete tradičně na mapovém portálu Karlovarského kraje.

16.1.2024: V úterý 16.1. byly upraveny trasy u Klínovce (Meluzíny/Macechy) a mezi Loučnou a Božím Darem (celnicí).
Pravidelně jsou udržovány trasy v okolí Skiareny u Fichtelbergu.

15.1.2024: Na hřebenech hor leží poprašek čerstvého sněhu, starší podklad je nesouvislý a většina tras tak zůstává nesjízdná. Sjízdné jsou trasy v okolí Klínovce (Meluzíny/Macechy), nad božídarskou celnicí (směr Neklid/Loučná) a v okolí německého Fichtelbergu, kde nadále probíhá pravidelná údržba stop (viz mapový portál Karlovarského kraje). Vydatnější sněžení očekáváme ve středu a v noci na čtvrtek, nicméně dle předpovědi hrozí, že by sněžení mohlo přecházet i ve vyšších polohách v déšť.

11.1.2024: Zatímco v nižších polohách Krušných hor sníh zcela odtál a i na trasách v okolí Božídarského Špičáku zůstal jen na několika málo úsecích, Skiareálu Klínovec se daří udržovat stopy na trasách v okolí Meluzíny, Macechy i mezi Loučnou a božídarskou celnicí. Pěkné svezení je zejména na „traverzu“ od Dámské k Pytlácké rokli a Meluzíně. Na propojkách hlavních tras vedoucích po užších lesních cestách naopak sníh místy chybí.

Foto: Okolí Meluzíny a Neklidu/božídarské celnice 11.1.2024. Další fotky ZDE

8.1.2024: Lyžařské běžecké trasy v oblasti mezi Božím Darem a Bublavou aktuálně nejsou sjízdné.
V pondělí 8. ledna proběhla úprava stop v okolí Klínovce/Meluzíny a z Loučné k božídarské celnici. Ne všechny úseky tras označených na mapovém portálu KV kraje jsou ale sjízdné! (např. ze Suché k Pytlácké rokli, ale i další).
Sjízdné jsou trasy v okolí Fichtelbergu (DE).


2.1.2024: Od pondělního večera padá na hřebenech hor sníh, poměrně vydatné sněžení potrvá i během úterního dopoledne. Bohužel již v úterý odpoledne bude sněžení s oteplením přecházet v déšť, a to i v nejvyšších polohách Krušných hor. Zlepšení sjízdnosti lyžařských tras tedy výhledově neočekáváme. O nadcházejícím víkendu by se mělo, nejen na horách, výrazně ochladit. Zda napadne dost sněhu, aby mohla být obnovena strojová údržba lyžařských tras, zatím nelze z aktuálních předpovědí počasí odhadnout.

28.12.2023: Souvisle sjízdné trasy už v „karlovarské“ části Krušných nejsou. Poslední údržba stop rolbou proběhla v noci na středu na velkém okruhu Ježíškovy cesty (+ dále po Jáchymovské spojce k abertamské silnici a od rozc. pod Špičákem k Mrtvému rybníku). Výše uvedené trasy jsou tak v nejlepší kondici z tras v oblasti od Božího Daru po Bublavu. I na těchto trasách je ale nutné některé úseky bez sněhu přenášet. V nejlepší kondici je Jáchymovská spojka mezi Myslivnami (v dolní části u Mysliven je kus odtátý) a rozc. pod Špičákem, úsek magistrály mezi rozc. pod Špičákem a Mrtvým rybníkem, Špičácká cesta (mimo vjezd do lesa z louky u Wunderblume a spodní části, kde je ve sněhu hodně jehličí) a Vodárenská cesta (na několika místech jehličí či odtátý sníh).

Webkamery *** Předpověď počasí

Foto: Snímky z webkamer na rozc. pod Špičákem a u maringotky 28.12.2023

26.12.2023: V úterý ráno proběhla úprava stop mezi Božím Darem, Myslivnami, Wunderblume a Mrtvým rybníkem. Úbytek sněhu je ale rychlý, a odtátých míst každým dnem přibývá.
V noci na středu by teplota měla klesnout pod nulu, trasy v okolí Božího Daru tedy před ochlazením ještě jednou upravíme v podobném rozsahu jako na úterý. Nejspíš půjde o poslední výjezd rolby v tomto roce. Budeme doufat, že zkraje ledna sníh opět bude padat , i když předpověď počasí zatím v tomto směru příliš optimistická není.

25.12.2023: Sníh na horách mizí před očima. Pláně v okolí Abertam i Hřebečné jsou už z části bez sněhu a sjízdné tak zůstávají pouze trasy ve vyšších polohách. Na úterní ráno je tak plánovaná úprava stop pouze rolbou z Božího Daru. Poměrně dobře sjízdný zatím zůstává velký okruh Ježíškovy cesty, i tam je nicméně několik míst, kde sníh odtál (příjezd k Myslivnám od B. Daru, Jáchymovská spojka u Mysliven, výjezd od silnice po Kaffenberské cestě ke Krmelci). Ani předpověď počasí na příští dny není bohužel nijak příznivá.

Foto: Ježíškova cesta u B. Daru, Jáchymovská spojka a pláně u Abertam a Hřebečné 25.12.2023

22.12.2023: Během sobotního rána a dopoledne bude probíhat úprava stop rolbami od Božího Daru až po Bublavu. Během noci na sobotu i dne očekáváme vydatné sněžení, které bude později přecházet postupně od nižších poloh v déšť. Cílem sobotního výjezdu roleb není jen úprava stop pro běžkaře, kteří vyrazí v sobotu na lyže, ale „utažení“ nového sněhu, který tak o něco lépe odolá dešti a teplému počasí v následujících dnech.

20.12.2023: V noci na středu napadly na hřebenech Krušných hor 2-3 cm mokrého sněhu. Rolby dnes nevyjíždí. Ve čtvrtek očekáváme silný vítr a déšť, v pátek by mělo na horách opět sněžit. V případě, že se předpověď počasí nebude výrazně měnit, proběhne úprava stop po sněžení v sobotu ráno.

18.12.2023: V noci na úterý proběhne úprava lyžařských tras u Božího Daru (směr Krmelec/Myslivny, Jáchymovská spojka, Špičácká a Vodárenská cesta, Cínová stezka).
Vzhledem k výskytu odtátých míst a obecně slabší vrstvě sněhové pokrývky v nižších polohách (okolí Abertam, Perninku, Jelení, Přebuzi, Bublavy) ostatní rolby zatím nevyjíždí.
Většina tras v polohách nad 900 m n. m. je s opatrností sjízdná (obecně se sjízdnost zlepšuje s rostoucí nadmořskou výškou).
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Informace ke stavu lyžařských tras 15.12.2023: Ve vyšších polohách Krušných hor jsou ve stopě i přes oblevu dobré podmínky, pozor ale na podmáčená místa, která se v menší či větší míře vyskytují na většině tras. Na loukách, kde sníh odtával obecně rychleji, může být místy ve stopě tráva.
Pokud se chystáte o víkendu na běžky, volte trasy ve vyšších polohách. Nedoporučujeme např. trasu podél Rolavy v okolí Chaloupek, kde je již řada odtátých a podmáčených míst a obecně také trasy vedoucí mimo zpevněné cesty.
Pokud máte možnost volby, berte starší lyže.
Většina sjízdných tras je upravena z dnešního rána, na sobotu plánujeme navíc upravit trasu mezi Abertamy, Červenou jámou, Bludnou, Hřebečnou, Mrtvým rybníkem, rozc. Pod Špičákem a Barborou.

Foto: Magistrála mezi Rolavou a občerstvením Na celnici u Jelení, 15.12.2023 (kritický úsek s několika silně podmáčenými místy začíná nedaleko za Celnicí ve směru na Rolavu a je dlouhý cca 500 m, zbývající část trasy je v dobrém stavu.).

Úprava stop 15.12.2023: Na horách se konečně lehce ochladilo, přestalo pršet a přes noc připadlo několik málo cm nového sněhu. V pátek nad ránem vyrazily do terénu rolby z Božího Daru, Abertam a Jelení. Ze čtvrtečního večera je upravená magistrála v úseku Rolava – Bublava.
V okolí Božího Daru jsou upraveny téměř veškeré trasy vedoucí po zpevněných cestách (k Myslivnám a k rozc. Pod Špičákem). Z Abertam je upravena trasa na Červenou jámu, Bludnou, po Černé cestě do Perninku, spojka k Horní Blatné (pouze po potok na pláni) a Schuppenberská cesta. Rolbou z Jelení byla upravena Bučinská cesta a trasa Jelení – celnice – Rolava i stopy na louce u Přebuzi.
Sněhu s oblevou výrazně ubylo, některá místa jsou značně podmáčená, na loukách je sněhu obecně méně (někde sníh prosvítá na trávu). Ve vyšších polohách jsou nicméně podmínky stále velmi slušné.

Údržba lyžařských tras v týdnu 11.-15.12.2023
Vzhledem k výraznému oteplení a deštivému počasí rolby zatím po víkendu nevyjíždí. Výjimkou je úprava osvětleného kolečka v Perninku a cyklostezky Pernink – Abertamy, která proběhla v úterý 12.12. odpoledne a středeční úprava stop u Loučné/Klínovce. Další úpravu stop, původně plánovanou na noc ze středy na čtvrtek, odsouváme vzhledem k nepříznivému počasí na čtvrteční večer (předběžně).

Foto: Stav magistrály u Bublavy 13.12.2023 (vzhledem k počasí v posledních dnech podmínky dobré, pouze u nástupu na magistrálu jehličí ve stopě a ve sjezdech od Havaje v obou směrech potok přes cestu)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Údržba lyžařských tras na víkend 8.-10.12.2023

Neděle 10.12.: Na horách připadlo přes noc přibližně 10 cm mokrého sněhu, rolby jsou od brzkých ranních hodin v terénu. Upravovány jsou trasy v okolí Bublavy, Přebuzi, Jelení, Horní Blatné, Perninku, Abertam i Božího Daru. Upravena je i trasa mezi Horní Blatnou a Potůčky nebo trasa pro pěší z Abertam na Červenou jámu. Využijte pěkných stop než začne hřebeny hor zkrápět déšť .

Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
V pátek dopoledne proběhla úprava stop v okolí Perninku (osvětlené kolečko, cyklostezka do Abertam, psí kolečko na letišti). Upraveny byly trasy v okolí Loučné a Meluzíny.

Během pátečního odpoledne budou skútrem upraveny stopy na Nejdecku (Žižkův vrch, Vysoká Jedle, Severní louka, propojka na Vys. Pec).

V noci na sobotu proběhne rozsáhlá úprava tras rolbami z Bublavy, Vysoké Pece, Jelení, Abertam i Božího Daru. V plánu je úprava všech tras, na kterých již probíhala údržba v předchozích dnech. Navíc bude upravena trasa z Mysliven k Mílovské kapličce.

Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Údržba lyžařských tras na víkend 8.-10.12.2023

Ve středu dopoledne byla upravena trasa Abertamy – Pernink – KLM kolem kapličky – Schuppenberská cesta – Bučinská cesta – Jelení. Dále byla upravena trasa Jelení – Chaloupky – Petrlíkova cesta – Havraní vrch/Vysoká Pec – Spadlý most – Nové Hamry/sjezdovka.

Po poledni je na Bublavě upravován Bublavský okruh.

Další úpravy stop jsou plánované na středeční večer, kdy budou vyjíždět rolby z Bublavy (směr Rolava), Jelení (Rolava, Přebuz, Chaloupky), Abertam (Mrtvý rybník, rozc. pod Špičákem, Šlajsna) i Božího Daru (malý a velký okruh Ježíškovy cesty, Vodárenská cesta). 

Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Údržba lyžařských tras 5.12.2023

V noci na úterý budou upraveny trasy mezi Božím Darem, občerstvením Krmelec a Myslivnami, včetně Cínové stezky.

Na úterní ráno je v plánu výjezd rolby z Abertam a úprava tras směr Pernink, Horní Blatná, Bludná, Červená jáma a maringotka Hřebečná.

Další výjezd roleb, včetně Jelení a Bublavý, je plánován na středu.

Údržba lyžařských tras 3.12.2023

Vnoci na neděli připadlo na hřebenech hor V několik cm čerstvého sněhu, úprava stop tak probíhá ve větším rozsahu, než bylo původně v plánu.
Upraveny jsou již stopy v okolí Božího Daru až po Myslivny a rozc. pod Špičákem, dále k Mrtvému rybníku, na Bludnou a Červenou jámu, do Horní Blatné a Abertam. Probíhá úprava stop u Perninku a trasy z Perninku do Horní Blatné.
Z Bublavy je upravena magistrála k Rolavě i Bublavský okruh.
Během dne bude upravena i trasa Jelení – celnice – Rolava – Přebuz.
Děkujeme rolbařům za jejich práci i vám, že na úpravu lyžařských stop přispíváte.

Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2.12.2023: Na neděli budou upraveny nejvytíženější trasy v okolí Božího Daru, Abertam/Perninku a magistrála v úseku Bublava – Rolava. Na většině ostatních tras je stav stop velmi dobrý.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Údržba lyžařských tras 1.-2.12.2023

Čeká nás první víkend v „ostrém“ provozu. V noci na sobotu proto proběhne rozsáhlá úprava lyžařských stop od Bublavy až po Boží Dar.
Vedle údržby tras upravených v posledních dnech je v plánu projetí např. Schuppenberské cesty nebo trasy mezi Horní Blatnou a Potůčky. V průběhu soboty by měly být upraveny stopy u Nejdku (skútrem) mezi Žižkovým vrchem a Severní loukou.
Naopak na některých trasách zatím není možné stopy upravovat, zejména z důvodu těžby či dopravy dřeva.
Mezi tyto trasy patří:
– Bučinská cesta (Jelení – silnice Hamry/Blatná)
– Jelení – Chaloupky – Nové Hamry
– spojka mezi elektrovodem a přebuzskou silnicí u Rudného
– Myslivny – Mílov – Háje (- Bludná)
– Nová slatinská cesta (Vých. Abertamy – Mrtvý rybník)

Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NOVÉ VEDENÍ MAGISTRÁLY V ÚSEKU JELENÍ – ROLAVA

Vzhledem ke skutečnosti, že není nadále možné strojově udržovat lyžařské stopy na silnici č. III/2189 z Jelení na Rolavu, byla magistrála v tomto úseku přeložena na „severní“ trasu vedoucí kolem občerstvení Na Celnici, podél státní hranice a dále na jih skrze NPR Rolavská vrchoviště, po cestě zvané „Falešný metr“ (mapa).
Najít objízdnou trasu nebylo vzhledem k hospodářským zájmům v území, přísné ochraně přírody v Národní přírodní rezervaci i soukromému vlastnictví vůbec jednoduché.
Děkujeme proto Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, Lesní správě LČR Horní Blatná, Polesí Nejdek Arcibiskupství pražského a panu Pokludovi z Vysoké Pece za vstřícnost a umožnění udržovat lyžařskou trasu po cestách a pozemcích v jejich vlastnictví či správě.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Údržba lyžařských tras 30.11.-1.12.2023

Pernink/Abertamy: V pátek v dopoledních hodinách probíhá úprava okruhů na perninském letišti, trasy Pernink letiště – Abertamy a cyklostezky Abertamy – Pernink. Odpoledne bude upraveno osvětlené kolečko v Perninku.
Boží Dar: Úprava stop proběhla v noci na pátek v rozsahu: malý a velký okruh Ježíškovy cesty + spojky k hranicím (Hubertky, Tellerhäuser), Vodárenská cesta, trasa hřbitov – celnice (nad areály Novako a Hranice).
Bublava – Přebuz: Během čtvrtečního odpoledne byla upravena magistrála mezi Bublavou a Rolavou (rolbou) a stopy na pláni nad Přebuzí (čtyřkolkou se stopovačem – na klasiku).
Vysoká Jedle: V noci na pátek byla upravena trasa z Vysoké Jedle k přebuzské silnici.
Areál Eduard: Trasy v areálu Eduard jsou ze čtvrtka upraveny na bruslení.
Aktuální informace o úpravě lyžařských tras najdete na mapovém portálu Karlovarského kraje a na našem Facebooku.
Další úprava stop je plánovaná na sobotní ráno.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kraslicko se dočkalo „své“ rolby na úpravu stop

30.11.2023: Na západ Krušných hor dorazila nová posila: Rolby na úpravu běžeckých stop se dočkala i nejzápadnější oblast Krušnohoří, mikroregion Kraslicko. Sloužit bude primárně k údržbě magistrály mezi Bublavou a Rolavou, ale také ostatních tras v okolí Přebuze a Bublavy. Na Bublavě už tak nebude nutné čekat na dojezd značně vzdálené rolby z Jelení, kterou byly upravovány desítky kilometrů tras od Perninku, přes Nové Hamry, Chaloupky a Rolavu až po Bublavu.
Nákup sněžné rolby by nebyl možný bez štědré podpory Karlovarského kraje (dotace 80 % z ceny 3 mil. Kč) a měst a obcí z Kraslicka a Sokolovska (Bublava, Kraslice, Chodov, Rotava, Stříbrná, Přebuz, Šindelová). Děkujeme!
Poděkování patří také všem subjektům i jednotlivcům, kteří údržbu běžeckých tras podporují, ať už jako sponzoři nebo prostřednictvím veřejné sbírky – díky!
A to nejlepší na závěr: První „zatěžkávací“ úprava stop proběhla již ve středu v podvečer v bezprostředním okolí Bublavy. Další výjezd rolby, během kterého by měla být upravena mj. magistrála na Rolavu, je plánován na čtvrteční odpoledne.

Údržba lyžařských tras 29.11.2023
V noci na středu byly upraveny trasy mezi Perninkem, Abertamy, Horní Blatnou, Bludnou, Hřebečnou a Božím Darem. Upravena je mj. také trasa mezi rozc. pod Špičákem a Plešivcem nebo spojka od maringotky k Hřebečné (http://gis.kr-karlovarsky.cz/klm/).

Z úterního odpoledne je upraveno kolečko v Perninku, cyklostezka Pernink – Abertamy a trasa z Perninku do Horní Blatné.

Průběžně jsou upravovány trasy v okolí Vysoké Pece.

Z Jelení je upravená stopa k Celnici a po nové, severní trase od celnice k Rolavě, včetně propojky Rolava/Vřesoviště – Kammloipe (https://mapy.cz/s/cotepasece).

Na středeční podvečer je plánován první výjezd rolby z Bublavy.

Zatím bez údržby jsou cesty: Mílovská, Nová Slatinská, Bučinská, trasa Jelení – Chaloupky – Nové Hamry (těžba/odvoz dřeva), magistrála přes Božídarské rašeliniště (voda).

Stav lyžařských tras 28.11.2023

Během noci na úterý 28. listopadu i v průběhu úterka očekáváme vydatné sněžení. Další úprava stop je pro oblast Horní Blatná – Pernink – Abertamy – Boží Dar plánovaná na noc z úterý na středu, případně bude probíhat během středy.
V úterý podvečer bude upravena také trasa z Jelení k celnici. Ostatní trasy v okolí Jelení a Chaloupek jsou zatím využívány k odvozu vytěženého dřeva a úprava stop na nich není možná.
Ve středu 29.11. bude na Bublavu dovezena nově zakoupená rolba. Na středeční večer je plánovaná první úprava stop v okolí Bublavy, vč. magistrály na Rolavu.

Předpověď počasí pro Abertamy (yr.no)

Úprava lyžařských tras 26.11.2023
Na nedělní ráno je naplánován další výjezd skútru z Božího Daru, předběžný plán úpravy: Boží Dar – Krmelec – Myslivny (příp. Jáchymovská spojka) + Cínová stezka/malý okruh Ježíškovy cesty.
V plánu je také výjezd abertamské rolby, která upraví trasy směr Pernink, Červená jáma, případně dle podmínek dál ve směru maringotka, Mrtvý rybník.
Možnost úpravy stop na Novohamersku/Jelení je zatím z důvodu těžby dřeva velmi omezený, upravena tak bude pouze trasa Jelení – celnice.
V průběhu dne bude skútrem upraveno kolečko v Perninku (na skate).
V sobotu večer proběhla úprava tras na loukách u Vysoké Pece.

Pro aktuální informace o upravených trasách sledujte mapový portál Karlovarského kraje.

První stopy upraveny u Božího Daru (25.11.2023)

Pozvánka na sportovní akce

3.12.2023
Adventní běh (Sokolov) info

9.12.2023
Běh s čelovkou (Ostrov) info

30.12.2023
Zahajovačky běh na lyžích (Jahodová louka) info

13.-14.1.2024
Štít Krušných hor běh na lyžích (Jahodová louka) info

27.1.2.2024
Den Krušnohorské lyžařské magistrály (Abertamy)

17.-18.2.2024
Karlův běh (Boží Dar) info

9.3.2024
115 let spolku zimních sportů – štafety na historických lyžích (Pernink/Abertamy) info

přehled dalších akcí